BNS a participat la cea de-a VIII-a reuniune a Subcomitetului pentru cooperare economică și în alte sectoare - Cluster 1

Conducerea Biroului Național de Statistică (BNS) a participat la cea de-a VIII-a reuniune a Subcomitetului pentru cooperare economică și în alte sectoare (Cluster 1), organizată la Chișinău, pe 22 noiembrie 2023, de Ministerul Finanțelor în comun cu Comisia Europeană.

În cadrul reuniunii, directorul general al BNS, Oleg Cara, a vorbit despre realizările țării noastre în procesul de aliniere a statisticii naționale la standardele UE, în partea ce ține de domeniile de competență ale BNS.

Oleg Cara a prezentat progresul înregistrat de BNS în vederea realizării angajamentelor stabilite în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, fiind menționate următoarele acțiuni: optimizarea proceselor statistice, implementarea de noi lucrări statistice armonizate cu standardele internaționale, în special cele ale Uniunii Europene, lansarea noii versiuni a site-ului oficial al BNS în corespundere cu noile cerințe din domeniul tehnologiei informației și necesitățile utilizatorilor de date statistice.

În acest context a fost remarcat că, în anul trecut Republica Moldova s-a clasat pe locul 17 în lume din 192 de țări evaluate și locul 2 în Europa de Est după disponibilitatea și deschiderea datelor statisticilor oficiale, potrivit Organizației Open Data Watch care efectuează evaluarea internațională a site-urilor statisticilor oficiale din țările lumii.

Un alt subiect abordat de directorul general al BNS ține de elaborarea Programului de dezvoltare a sistemului statistic național (SSN) 2023-2026, aprobat prin hotărârea Guvernului nr. 503/2023, implementarea căruia va asigura cadrul necesar pentru o planificare pe termen mediu, cu completarea cadrului instituțional și legislativ, fortificarea capacităților instituțiilor din cadrul SSN, cu alocarea resurselor umane, financiare, tehnice și tehnologice necesare pentru consolidarea SSN.

Oleg Cara a relatat despre Recensământul de probă al populației și locuințelor care a fost efectuat în perioada 28 august-10 octombrie curent, subliniind că Recensământul pilot a avut drept scop verificarea tuturor activităților și procedurilor de recensământ precum metodologia, conținutul chestionarelor, instruirea personalului temporar de recensământ, măsurile organizatorice, procesul tehnologic de prelucrare a datelor, măsurile de protecție a datelor individuale etc.

Totodată, Oleg Cara a prezentat acțiunile întreprinse în vederea pregătirii către Recensământul din anul viitor, menționând că acest exercițiu important pentru societate va fi organizat și efectuat conform cadrului legal elaborat în corespundere cu standardele și bunele practici internaționale, în special cele europene.

În contextul desfășurării celei de-a VIII-a reuniuni a Subcomitetului pentru cooperare economică și în alte sectoare, la data de 21 noiembrie curent o delegație din partea Comisiei Europene a avut o întrevedere cu conducerea Biroului Național de Statistică. În cadrul acestei vizite membrii delegației s-au documentat cu principalele realizări înregistrate de BNS din ultimii ani în activitatea statistică și cu planurile de viitor ale Biroului în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene și statisticienii BNS au purtat discuții privind Recensământul de probă al populației și locuințelor și acțiunile de pregătire a Recensământului propriu-zis din anul 2024.

Totodată, membrii delegației au fost interesați de alte subiecte din activitatea Biroului precum producerea și diseminarea datelor statistice despre produsul intern brut, comerțul exterior, forța de muncă, dar și de creșterea producției și transmiterea datelor de calitate și oportune către Eurostat.

Informăm că, reuniunile Subcomitetului Republica Moldova-Uniunea Europeană pentru cooperare economică și în alte sectoare (Cluster 1) sunt evenimente organizate anual, în cadrul cărora sunt discutate subiectele curente din domeniul finanțelor publice, statisticii, serviciilor financiare, clauze de control și antifraudă.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER